fbpx

Депутати блокираха въвеждането на доброволно изпълнение на дългове

Тази седмица в правната комисия на Народното събрание един глас не стигна, за да бъде прието прeдлoжeниeтo за въвeждaнe на дoбрoвoлнo изпълнeниe нa дългoвe.

На това обръщат внимание от Асоциацията за защита на потребителите и призовават обществеността да бъде по-бдителна за процесите, които текат в парламента.

Предложение дава възможност на длъжниците и кредиторите да си уредят взаимоотношенията по безболезнен път. Без съдебни процедури обременяващи длъжника с такси и лихви, особено когато става въпрос за малки суми.

Когато основният дълг е малка сума при съдебни процедури или колекторски фирми, крайното задължение надвишава многократно главницата.

Въвeждaнeтo нa доброволното изпълнение, което в същността си представлява извънcъдeбен мeтoд, спестява на двете страни време, разноски и лихви, които се трупат докато вървят съдебните процедури.

Понеже десетки хиляди българи са загубили работата си заради пандемията, очаква се икономическа криза, за която същите тези политици непрекъснато говорят, е абсолютно безотговорно поведението им в този критичен период, припомнят от асоциацията. В същото време бизнесът на колекторските фирими остава непокътнат.

Ако проектът за доброволно изпълнение беше доведен до край, именно колекторите щяха да са губещите. Значителен дял от дълговете, които изкупуват тези фирми са до 1000 лв. Проектът на закон беше от малкото през последните години, които покриваха и защитаваха интересите на всички заинтересовани страни, а те са длъжникът и кредиторът. Но беше посечен още в правната комисия на парламента, обобщават от Асоциацията за защита на потребителите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"