fbpx

Премахване на „студения резерв“, поиска бизнесът

АИКБ принципно подкрепя заявеното намерение за намаляване на разходите на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО) за резервиране и от там – намаляване на сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия. Бихме искали да поощрим усилията на отговорните фактори за управление на енергетиката и към пълното премахване на модела „студен резерв”, без същият да бъде заменян с други, непазарни механизми, дори и с временен характер, се казва в позиция на работодателите.

Тя е по повод заявеното от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че търговете за доставка на електроенергия, необходима за „студения резерв“ на страната, ще бъдат отменени, а средствата ще бъдат давани на държавната ТЕЦ „Марица Изток-2“. Това породи коментари, че по този начин управляващите искат да се разграничат от ДПС и Ахмед Доган. Другият засегнат е бизнесменът Христо Ковачки, чиито централи също са се сред получаващите най-много средства по тази линия.

От АИКБ заявяват, че не е достатъчно да се „премести“ студения резерв от топлоелектроцентрали, свързвани с Доган или Ковачки, към държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД. Трябва да се прекрати това ненужно оскъпяване на сметките за електроенергия на хората и предприятията за заплащането на „студен резерв“ и съответно наливането на десетки милиони лева всяка година в сметките на избрани получатели.

Достатъчно е да се вложат нужните усилия за финализиране на пълноценната електроенергийна интеграция на страната ни към единния електроенергиен европейски пазар. Това е постижима цел до края на настоящата година и практически обезсмисля всякакви варианти за непазарно и излишно разходване на обществен финансов ресурс за поддържане на студен резерв, се казва още в становището на АИКБ.

Асоциацията е убедена, че единният интегриран пазар ще позволи непрекъсната трансгранична търговия с електроенергия, висока ликвидност при конкурентни условия и в крайна сметка – ефективно използване на ресурсите за производство на електроенергия, обезпечавайки енергийните системи при съществено намалена необходимост от поддържането на резерви с присъщите им разходи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"