fbpx

От 1 октомври бизнесът излиза на свободния пазар на електроенергия

От 1 октомври 2020 г. небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа – ниско напрежение, трябва да излязат на свободния пазар.

Министерството на енергетиката публикува информация за основните стъпки от процеса на либерализация на електроенергийния пазар

Какво предстои от есента за небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, които в момента се снабдяват с еленергия от регулирания пазар? Как ще се променят доставките за тях след 1-ви октомври 2020 г.?

За предстоящите стъпки от процеса на либерализация на този пазар дават отговор разясненията, публикувани на сайта на Министерството на енергетиката.

С брой 57 на Държавен вестник от 26 юни 2020 г. беше обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Промените са в съответствие с изискванията на европейските норми и ангажимента на България като държава членка на ЕС да либерализира напълно своя пазар на електроенергия.

Излизането на небитовите потребители на свободния пазар е поредна стъпка от процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар, която има за цел да осигури конкуренция между доставчиците и постигане на по-добри условия за потребителите.

Процесът ще осигури възможност на всеки клиент да сключи договор, съобразен с неговия конкретен профил на потребление.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"