fbpx

МВФ призовава правителствата да инвестират в компании

Правителствата да променят начина, по който подкрепят компаниите, изправени пред трудности вследствие на коронавирусната криза, призова Гита Гопинат, главен икономист на Международния валутен фонд, съобщи Ройтерс.

Гопинат каза, че предвид мащаба на шока, все повече компании могат да станат неплатежоспособни, тъй като в продължение на много месеци те ще регистрират намаление на приходите.

Според нея държавната подкрепа под формата на заеми ще натовари такива компании с дългове, което допълнително ще усложни изхода от кризата.

„Тъй като възниква по-сериозният въпрос за несъстоятелността на компанията, държавната подкрепа трябва да изглежда по-скоро като инвестиция в акции, а не на увеличение на дълга.

В противен случай ще получим голям брой компании, които ще излязат от кризата с огромни задължения “, каза Гопинат.

„Ако кредитирането е под формата на дялови инвестиции, тогава това ще бъде по-малка тежест за фирмите. Това ще улесни компаниите да излязат от кризата “, заяви Гопинат в петък на уебинар, организиран от МВФ и Токийския университет.

Тя не уточни как трябва да изглежда такава финансова подкрепа. По време на банковата криза в края на 90-те години Япония налива капитал във фирми като част от схема, при която правителствените филиали изкупуват привилегировани акции на компании.

Гопинат заяви, че глобалното икономическо възстановяване ще бъде „изключително неравномерно и изключително несигурно“, като призова държавите да продължат да предприемат агресивни мерки за фискални и парични стимули в подкрепа на своите икономики.

Въпреки че увеличението на цените на храните се ускорява в някои страни, общата инфлация на потребителите вероятно ще остане ниска в повечето региони на света, тъй като загубата на работни места ще ограничи растежа на заплатите, каза още Гопинат.

„Ние сме по-притеснени, че инфлацията ще бъде твърде ниска, отколкото твърде висока“, каза тя.

МВФ вижда настоящата рецесия като най-лошата след Голямата депресия през 30-те години. В последната си прогноза фондът очаква глобалният БВП да намалее с 4,9% през 2020 г. в сравнение с прогнозата от 3,0% през април.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"