fbpx

МВФ: Очаквайте фалити при спиране на политическите мерки за подкрепа

Ръстът на световната икономика в края на годината може и да е по-висок от прогнозирания през януари от 5.5%.
Това е заявил управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, пише „Дневник“. По думите й световната икономика е в началото на своето възстановяване.

Георгиева предупреждава, че несигурността остава изключително висока, защото тепърва предстои ваксините да помогнат за преодоляването на нови вълни на инфекции и мутации на вируса.

Директорът на МВФ обръща внимание и на това, че е нужна подготовка за рисковете и евентуалните нежелани последици от постепенното оттегляне на политическите мерки за подкрепа, което вероятно ще доведе до повишаване на фалитите и финансовите сътресения, включително и извънредно висока волатилност на финансовите пазари.

Според нея започва да се очертава опасно раздалечаване между отделните икономики, но и вътре в тях. За възникващите пазари и в развитите страни, с изключение на Китай, МВФ прогнозира до 2022 г. загуби на доход на глава от населението до 22% процента спрямо 13% в развитите икономики.

Само половината от страните, които преди кризата са били в процес на сближаване на равнищата на доходите с тези на развитите страни, ще продължат да следват тази траектория на развитие в периода 2020-2022 г., като най-тежко засегнати от загубата на работни места са младите хора, нискоквалифицираните и жените, коментира още Георгиева.

Тя е убедена, че най-важно е ускоряване на темпа на ваксиниране в целия свят, с международно взаимодействие за ускоряване на производството и осигуряването на ваксини възможно най-бързо във всички точки на света.

На второ място според нея е нужна „решимост за предоставянето на животоспасяваща помощ на компаниите и домакинствата, според възможностите и условията в отделните страни, докато изходът от кризата не стане необратим“, пише още „Дневник“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"