fbpx

Харчете, призова Кристалина Георгиева правителствата по света

Кристалина Георгиева официално встъпи в длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд

„Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: „Моля, харчете„. Харчете колкото можете и след това похарчете още малко“. Това заявява управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс и Дневник. Георгиева говори пред руския международен икономически форум на името на Егор Гайдар.

По думите й, политическите лидери по света трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики.

Продължавам да съм защитник на фискални политики, предпазващи икономиките от колапс във времена, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производството и потреблението„, изтъква още Кристалина Георгиева.

Без да прави прогнози, шефът на МВФ отбеляза, че международното синхронизиране на мерките е най-доброто за постигане на растеж.

Георгиева даде за пример международно сътрудничество като това за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19, и в сфери като цифровия и зелен растеж.

В МВФ изчислихме, че координираните фискални стимули на Г-20 в зелена инфраструктура – ако бъдат координирани правилно – могат да донесат две трети по-голям ръст, отколкото ако всяка страна действа, без да се съобразява с останалите“, коментира още Кристалина Георгиева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"