fbpx

България стабилна по отношение на фалитите, зле при регистрацията на нови бизнеси

България има най-голям спад в ЕС по регистрации на нови предприятия през третото тримесечие на 2020 година, сравнено със същия период на 2019 година (-18,3%), съобщава Евростат.

Средните стойности за ЕС са положителни – 2,2% увеличаване броят на нови регистрирани фирми. За Еврозоната процентът е по-висок 3,5.

Сред държавите-членки, за които са налични данни, най-голямо увеличение на регистрациите на нови предприятия се наблюдава във Франция (+21,5%), Белгия (+14,3) и Литва (+11,4%).

На другия полюс – при България, са още Германия (-14,6%) и Холандия (-13,3%).

Страната ни стои по-добре по отношение на фирмите, обявили банкрут. Най-голям спад в броя на обявяванията за несъстоятелност е установен в Литва (-60,9%), Франция (-34,9%) и Белгия (-32,3%). България е с 9,3% спад на обявените фалити, при средни стойности за ЕС 17,7 на сто.

Най-голям ръст на обявяванията за несъстоятелност се наблюдава в Естония (+83,5%), Португалия (+40,3%) и Испания (+6,3%).

Интерес факт за България е, че през цялата 2019 година се наблюдава ръст на фалитите, докато първите девет месеца на 2020 година показват съвсем противоположна тенденция.

Като цяло, през третото тримесечие на 2020 г., когато мерките за ограничаване на COVID-19 бяха малко облекчени в много държави-членки, броят на регистрациите на нови предприятия в ЕС отбеляза значителен ръст в сравнение с предходното тримесечие (с 45,3%). Това пречупва тенденцията за намаляване на регистрационните номера през първото и второто тримесечие на 2020 г.

Броят на обявените в несъстоятелност в ЕС се е увеличил с 25,7% през третото тримесечие на 2020 г. след рязък спад през първото и второто тримесечие на същата година.

Намаляването на регистрациите и фалитите през първите две тримесечия на 2020 г. може да се обясни до голяма степен с факта, че съответните администрации, отговарящи за регистрирането на регистрации и фалити, временно не са били достъпни или закрити и следователно тези събития не могат да бъдат докладвани веднага. Правителствата може също да предоставят допълнително време за приключване на административните процедури.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"