fbpx

Канят научни работници да помагат срещу свлачищата

В Агенция „Пътна инфраструктура“ заседава кризисен щаб, който да очертае набор от дейности срещу активизираните на много места в страната свлачищни процеси.

Изпращат се покани до научната общност, за да може инженер-геолозите, геолозите, експертите по свлачищни и геодинамични процеси от БАН, от Минно-геоложкия университет и от УАСГ да присъстват при взимане на експертните решения как в дългосрочен план ще се минимизира рискът от срутища.

Това е съобщил пред медии заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Стана ясно, че АПИ ще затваря превантивно пътни отсечки, където има опасност от тежки срутищни процеси в резултат от обилните валежи, температурни амплитуди или заради изветрели магмени или варовикови скали, информира заместник-министърът. Нанков е изтъкнал, че в този период освен аварийни дейности по обрушване на скатове, други не могат да бъдат извършвани. В рамките на пролетните и летните месеци с наличния бюджет на агенцията ще бъдат изпълнявани обмрежвания, обрушвания, като ще работят и алпинисти. Сигнализацията на опасните зони ще бъде увеличена.

От АПИ обясняват, че от обилните валежи от сняг и дъжд в последните седмици, интензивното снеготопене и големите температурни амплитуди се активизираха редица срутищни процеси. С прогнозата за затопляне на времето и повишаването на температурите нараства опасността от активизирането на нови геодинамични процеси, най-вече в дифилетата и в планинските райони.

В тази връзка председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски е разпоредил на областните пътни управления и на пътноподдържащите фирми да извършват постоянни обходи на трасетата, на които има опасност от свличане на скална маса. Работата им ще се подпомага от екипите на тол контрола.

 Вчера се отвори едната лента на АМ „Струма“ (бившата АМ „Люлин“) в посока София. От пътната агенция се надяват с добрата организация, създадена още в първите часове при възникване на срутището, с алпинисти и машини, които извозват обрушения материал, движението и към Перник да бъде отворено днес в светлата част на деня. Там предстоят дълготрайни укрепвания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"