fbpx

Глобално сътрудничество и ваксинация, препоръчва МВФ за икономическо възстановяване

Международният валутен фонд (МВФ) подобри прогнозите си за глобален растеж през тази година, с категоричната уговорка, че перспективите все още са обект на „изключителна несигурност“.

В актуализираната си световна икономическа перспектива, фондът промотира световен икономически растеж до 5,5% тази година, след прогнозно свиване от 3,5% през 2020 г. Изтъква се, че прогнозата за 2021 г. е преразгледана с 0,3 процентни пункта спрямо предходната, като това отразява очакванията ваксинацията да донесе по-голяма стабилност.

За 2022 фондът очаква леко забавяне на растежа до 4,2%.

Отбелязва се, че свиването за 2020 година е актуализирано с -0,9% до 3,5 на сто.

Силата на възстановяването се очаква да варира значително в различните страни в зависимост от достъпа до медицински услуги, ефективността на политическата подкрепа, различни странични ефекти и структурни характеристики.

За еврозоната прогнозата е тежка – 7,2% спад за 2020 година и слабо възстановяване от 4,2 и 3,6 на сто, съответно за 2021 и 2022 година.

Според МВФ най-голямата европейска икономика – германската, ще се свие с 5,4% през 2020-та, с последвано възстановяване с 3,5 и 3,1 за 2021/22 г.

Фондът акцентира на необходимостта от силно и многостранно сътрудничество, за да може пандемията да бъде овладяна глобално.

Отбелязва се, че много държави, особено развиващите се икономики с ниски доходи, са влезли в кризата с висок дълг, който ще нараства още по време на пандемията. Глобалната общност ще трябва да продължи да работи в тясно сътрудничество, за да осигури адекватен достъп до международна ликвидност за тези страни.

Когато държавният дълг е неустойчив, държави трябва да работят с кредитори за преструктуриране на дълга си, съгласно общата рамка, договорена от Г-20, изтъкват още от МВФ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"