fbpx

Държавата поема минималната заплата на безработни, наети от бизнеса

Общо 2309 безработни ще бъдат наети по регионалните програми за заетост. На пълно работно време ще се трудят 1762 души, а на непълно – 547.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

В продължение на четири месеца държавата ще плаща месечно на човек по 610 лева при пълен и 3.66 лв. на час при непълен работен ден, както и осигуровките, които са за сметка на работодателя.

Ще се включат безработни младежи, хора над 50-годишна възраст или други, които от дълго време са без препитание.

От 3 август т.г. ще се наемат безработни за поддръжка на пътна мрежа, паркове, градини, детски и спортни площадки, събиране и извозване на отпадъци, поддържане на паметници на културата, гробищни паркове

Ще бъдат отпуснати и 1,5 млн. лева за наемане на хора с увреждания.

За да се намалят щетите от коронавирусната пандемия са увеличени средствата за регионални програми.

Ресурсът от държавния бюджет е 6 344 000 лева, от които – 4 758 000 лева са  планирани по Националния план за действие по заетостта за 2020 година, и още 1 586 000 лева чрез преразпределение на неусвоени средства по програми и насърчителни мерки.

По програмата за насърчаване на заетостта са осигурени средства за обучение на 11 800 лица, останали без работа. Към 30 юни обучение са започнали 2934 трайно безработни, които преминават курсове за строители, готвачи, продавачи, социални асистенти, електромонтьори




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"