fbpx

До 10 септември над 300 хиляди малки фирми избират доставчик на ток

До 10 септември повече от 300 хиляди малки  фирми у нас трябва да изберат доставчик на свободния пазар на електроенергия.

Най-лесният начин е да влязат в сайта на КЕВР, където е публикуван списък на всички търговци, да пуснат запитвания и да сравнят офертите.

Това посъветва шефът на Дирекция „Електро и топлоенергетика“ в КЕВР Пламен Младеновски. Следва подписване на договор с търговеца, което може да стане и с електронен подпис, обясни той пред БНР

Фирмите могат да си договорят цена, срок на договора, условията, уточни Младеновски, който препоръчва да се избере именно вариант на индивидуални условия.

Ако някоя малка фирма не успее до 10 септември да посочи свой нов доставчик, ще продължи да бъде обслужвана от досегашния, но по условията на типов договор, утвърден от КЕВР.

Той може да бъде прекратен от клиента във всеки един момент, когато бъде избран доставчик на свободния пазар.

Типовият договор има срок на действие от 1 октомври тази година до 30 юни 2021 г. Ако не са избрали доставчик и след тази дата, фирмите ще бъдат прехвърляни към т.нар. доставчик от последна инстанция. Този вариант на снабдяване с електричество би излязъл на малките фирми по-скъп.

На свободния пазар има повече от 50 доставчика, предлагащи различни цени и няма как електроразпределителните дружества да си позволят по-високи цени, подчерта Пламен Младеновски.

Той предупреди, че в момента има търговци с изключително агресивна политика за набиране на клиенти, предлагат най-добрите цени, но в договорите има клауза, че едностранно могат да променят цената.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"