fbpx

С 13% да поскъпне природният газ, предлага КЕВР

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад във връзка с внесеното заявление на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цена за месец април 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители

В доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 април 2021 г. да бъде в размер на 32,09 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В момента цената на суровината е 28,64 лв./MWh, което означава, че от април ще бъде с 13% по-скъпа.

Изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов посочи, че цените на алтернативните на природния газ горива – мазут и газьол,  формиращи петролната компонента в ценообразуващите формули, нарастват значително през второто тримесечие на годината и са с около 28% по-високи в сравнение с първото тримесечие на 2021 г.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора за доставка между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“, условията по договора за доставка с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"