fbpx

Спад на производството ни и износа на ток

Цялостно понижение на производството на електроенергия в страната, съпроводено и с намалено потребление, показва статистиката на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), пише Инвестор.

В периода януари – октомври производството на електроенергия в страната се свива с 8,4 на сто, докато спадът в потреблението е в рамките на 3,75%.

На този фон се отбелязва тенденцията към спад на производството на базовите централи в България. От началото на годината те (основно използващите въглища и АЕЦ „Козлодуй“) са произвели 27,6 тераватчаса електроенергия, което е намаление с над 10 на сто. За същия период на 2019 година базовите мощности в България са произвели малко над 30 тераватчаса електроенергия.

На този фон е виден ръст при централите, използващи възобновяеми източници, особено вятърните централи. Присъствието на ВяЕЦ в енергийната система се повишава с над 17 на сто през първите десет месеца на годината, показват още данните от ЕСО.

Фотоволтаиците, вятърните централи и биомасата също регистрират ръст на произведена енергия, докато водните централи намаляват производството с 1,2% до 2,86 тераватчаса в периода януари – октомври.

Данните показват още и свиване на износа на електроенергия. Една от причините е намаленото потребление в региона в резултат на пандемията от коронавирус.

В Гърция успяват да покрият до голяма степен потреблението си, използвайки зелена енергия, която е по-евтина от българската, показват данните на пазарния оператор на южната ни съседка, пише още Инвестор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"