fbpx

ГЕРБ се отказа от идеята си за участие на висши чиновници в бордове

Управляващите са оттеглили законовото си предложение, което трябваше да позволи на висши държавни чиновници да участват в бордовете на държавни предприятия, за което биха получавали допълнителни доходи, съобщава „Сега“. Мнозина определяха тези промени като скандални.

Предложението е внесено в парламента от Министерския съвет в началото на ноември 2020 г. С него ставаше възможно лица, заемащи редица висши държавни длъжности – ръководители на бюджетни организации, главни и административни секретари в органи на изпълнителната власт, както и главните секретари на президента, Министерския съвет и на Народното събрание – да влязат в управителните органи на публичните предприятия.

Изданието припомня, че промените е трябвало да бъдат прокарани с поправки в Закона за публичните предприятия, „заровени в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за железопътния транспорт“.

За промяната е алармирала Мая Манолова, като е имало голям шанс тя да мине, без да бъде забелязана.

Между първо и второ четене на законопроекта се оказва, че група депутати от ГЕРБ без обяснения и мотиви са оттеглили предложението.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"