fbpx

Трудни преговори за помощите и бюджета в Брюксел

Втори ден подължават преговорите по следващия седемгодишен бюджет и финансовото подпомагане заради коронакризата между лидерите на страните от ЕС в Брюксел.

Компромисно предложение е направил председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, според което безвъзмездните субсидии във фонда за възстановяване трябва да бъдат намалени с 50 милиарда евро и средствата да бъдат прехвърлени към заемите.

Сред новите предложения е и сериозно орязване на парите по Общата селскостопанска политика с 5 млрд. евро.

Председателят на Европейския съвет предлага и сериозно намаление – от 30,3 млрд. евро на 11,5 млрд на програмата InvestEU, която трябва да даде тласък на инвестициите, иновациите и създаването на работни места.

Първият кръг от консултации се проведоха между лидерите на Дания, Австрия, Нидерландия, Финландия и Швеция от една страна и Франция, Германия, Италия, Испания и Португалия от друга. Това са двата основни лагера.

След първия ден от преговорите стана ясно че има сериозни разминавания за съотношението на безвъзмездни средства и заеми във фонда за възстановяване между Нидерландия,  Австрия, Швеция и Дания и страните от Източна и Южна Европа

Четворката настоява предвидените 500 милиарда евро помощи да бъдат орязани най-малко с 200 милиарда.

Полският премиер Матеуш Моравецки написа в Туитър тази сутрин „има една група от държави, която ние наричаме скъперници, а те се обявяват като пестеливи“.

„Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство“, подчерта премиерът Борисов преди старта на днешните дискусии, съобщи правителственият пресцентър.

Според българския министър-председател е ключово да бъдат подкрепени медицинските работници, медицинските центрове и като цяло медицинската страна на пандемията и да има единен медицински протокол за всички европейски държави, например за маските, дистанцията, училищата, ресторантите.

Като втори акцент премиерът Борисов изведе европейската солидарност. По думите му е важно да има безвъзмездна помощ за социално слабите, за хората, останали без работа заради пандемията и да бъдат подкрепени мерките за запазване на заетостта.

Според Борисов ЕС трябва да се концертира върху следващите 6 месеца до една година,  когато се счита че ситуацията ще бъде най-тежка в социално икономически план.

Борисов изтъкна, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. По думите му това е нормално и изрази подкрепа за т нар.  „четворка на спестовниците“.

Същевременно Борисов изтъкна, че  в устройството на ЕС органът, който упражнява контрол, е Европейската комисия. Българският министър-председател изрази подкрепа за холандския премиер и за инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"