fbpx

Икономиката на САЩ е изправена пред сериозни рискове, смята МВФ

Според МВФ има редица сериозни рискове пред икономическите перспективи на САЩ, включително увеличаване на държавния и корпоративния дълг, както и опасност от продължителен период на ниска или дори отрицателна инфлация.

Икономиката на Съединените щати се е понижила с цели 37% през второто тримесечие на т.г. в сравнение със същия период на миналата година.

А за цялата 2020 г. ще отбележи спад с 6,6% поради пандемията от коронавируса. Това прогнозира в петък Международният валутен фонд, съобщи БНР.

Според доклада на институцията кризата се проявява най-вече чрез растяща безработица и финансови загуби за малкия бизнес, въпреки „безпрецедентните усилия на Федералния резерв за осигуряване на парични стимули“.

Финансовата система на САЩ е „устойчива и гъвкава“, но възобновяването на коронавирусните инфекции може да доведе до нови икономически спирания, предупреди МВФ.

От фонда препоръчват прилагането на „по-нататъшни политически усилия за противодействие на пандемията. Освен това САЩ трябва да „ревизира съществуващите търговски ограничения и повишени тарифи, които подкопават отвореността и стабилността на глобалната търговия“.

Фондът отбелязва, че кризата най-силно засяга бедните американци и расовите малцинства и ще доведе до системно увеличаване на бедността. Това би повишило рисковете за цялостната икономика и би могло да допринесе за социални вълнения.

Възстановяването на американската икономика ще отнеме продължителен период от време, като са необходими по-нататъшните политически усилия за увеличаване на търсенето и подкрепа за най-уязвимите в страната, обобщава МВФ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"