fbpx

Безпрецедентно се срина търсенето на нови автомобили в ЕС

От януари до октомври регистрираните нови автомобили в ЕС са намалели с 26,8%. Вече десет месеца въздействието на COVID-19 върху търсенето на коли остава безпрецедентно. Това показва актуалният доклад на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

В целия ЕС са регистрирани около 8 милиона леки автомобила от януари до октомври, което води до спад от над 2,9 милиона бройки в сравнение със същия период на миналата година.

Разглеждайки основните пазари на ЕС, Испания отбеляза най-силния спад (-36,8%), следва Италия (-30,9%), Франция (-26,9%) и Германия (-23,4%).

Пазарът отново се плъзна на отрицателна територия през октомври, след като отчете първото увеличение за годината през септември.

Регистрациите на нови автомобили са намалели със 7,8% до 953 615 миналия месец, тъй като няколко европейски правителства отново наложиха ограничения за борба с втора вълна от коронавируса.

С изключение на Ирландия и Румъния, загуби бяха отчетени на всички пазари в Съюза. Търсенето е спаднало значително в Испания (-21%), докато по-умерено намаление се наблюдава във Франция (-9,5%) и Германия (-3,6%). В Италия търсенето остана почти непроменено (-0,2%) в сравнение с нивата от година по-рано.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"