fbpx

400 млн. лв. за бизнеса в отговор на пандемията, отчете икономическият министър

Антикризисните мерки по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са за общо 200 млн. лв., които се предоставят безвъзмездно.

На разположение на бизнеса са над 210 млн. лв. кредити по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие. Безвъзмездно на микропредприятията са разплатени над 173 млн. лв.

Това отчете икономическият министър Лъчезар Борисов по време на заседанието на кабинета.

6000 компании, които не са успели да получат финансиране при първата оценка, ще бъдат оценени повторно и така ще може да бъде усвоени общо 52 млн. лв.

В ход е и другата процедура за безвъзмездна подкрепа на средните предприятия, до дни ще бъдат оповестени одобрените за подпомагане кандидати. По тази процедура 200 млн. ще стигнат до средния бизнес. Предстои да бъдат отворени две програми на обща стойност 150 млн. лева, които също са с грантови средства.

Едната е за осигуряване ликвидността на „големите малки компании“ с оборот над 500 000 лева, а втората – за адаптиране дейността на малките и средни фирми в условията на пандемията.

По двете гаранционни програми на ББР вече са поискани кредити за над 213 млн. лв. 929 компании са получили  одобрение за заеми, а лимитът за кредити е увеличен от 300 000 лв. на 1 млн. лв.

Всеки момент се очаква и одобрението на Европейската комисия, което ще даде възможност обхватът на програмата да се разшири и в нея да бъдат включени и големи компании.

По втората програма –  за физическите лица, са подкрепени над 22 000 души.

Министър Лъчезар Борисов съобщи и за нова инвестиция в София за 23 млн. лв. на голяма корпорация, чието производство достига до целия свят. Заводът поддържа над 570 работници при високи хигиенни условия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"