fbpx

Унгария и Полша блокират проектобюджета на ЕС

Унгария и Полша наложиха вето върху новия проектобюджет на Европейския съюз за 2021-2027 г. заради условието еврофондовете да се обвържат с върховенството на закона.

Държавните и правителствени ръководители вече одобриха окончателната компромисна версия на седемгодишния бюджетен план на Европейския съюз в размер на 1 074,3 млрд. евро за периода от 2021 до 2027 г. и извънбюджетен фонд за възстановяване на икономиката на ЕС от от 750 млрд. евро.

Пред броени дни полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС, заплашвайки да наложи вето на бюджета, ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона.

По-рано унгарския премиер Виктор Орбан изпрати подобно писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до германското ротационно председателство на ЕС.

Полша и Унгария се противопоставиха на плановете за свързване на разпределението на бюджета на ЕС със спазването на принципа на правовата държава, тъй като и двете страни имат разногласия с Брюксел относно начина им на оценка.

В началото на ноември Съветът на ЕС обяви, че спазването на принципа на правовата държава за първи път се превръща в решаващ критерий за разпределение на средствата между членовете на Съюза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"