fbpx

ЕС може да плати над 10 млрд. долара за ваксини срещу Covid-19

Европейският съюз може да плати повече от 10 милиарда долара, за да осигури стотици милиони дози ваксина, предложени от Pfizer-BioNTech и CureVac, заяви представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Блокът се съгласил да плати 15,50 евро (18,34 долара) на доза за ваксината срещу Covrid-19, разработена от Pfizer и BioNTech.

Това би означавало обща цена от до 3,1 милиарда евро (3,7 милиарда долара) за 200 милиона дози, като ще се повиши до 4,65 милиарда евро, ако бъдат купени още 100 милиона дози.

Информацията за ценообразуването, която не беше разкрита по-рано, потвърждава, че ЕС плаща по-малко на доза от САЩ за първоначално снабдяване с тази ваксина.

Сделката включва застраховка за страните от ЕС да получат обезщетение, ако компаниите пренасочат дози към Съединените щати, твърди източникът, поискал анонимност.

ЕС отделно се е съгласил да плати 10 евро (11,84 долара) на доза за първоначално снабдяване с 225 милиона дози от CureVac.

Съюзът сключи сделката тази седмица, за да осигури доставката на до 405 милиона дози, от които 180 милиона са допълнителни при желание.

CureVac се е ангажирал да започне доставки до края на март. Не е ясно дали допълнителните 180 милиона дози ще струват по 10 или 12 евро всяка. При цената от 10 евро обаче блокът ще плати 4,05 милиарда евро за 405 милиона дози.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира условията и цените на договорите за ваксини, тъй като те са поверителни.

Американският производител Pfizer заяви, че той и BioNTech използват формула за диференцирано ценообразуване въз основа на обема и датите на доставка и че сделката за ЕС представлява най-голямата първоначална поръчка до момента.

През юли правителството на САЩ се договори с Pfizer да плати 19,5 долара на доза за 100 милиона, с опция за закупуване на още 500 милиона при условия, които ще бъдат договорени отделно.

По-ниската цена отчасти отразява финансовата подкрепа, предоставена от ЕС на BioNTech за разработването на лекарството, заяви друг представител на ЕС пред Ройтерс миналата седмица.

За да осигури доставката на ваксината Pfizer-BioNTech, ЕС е направил невъзстановима първоначална вноска. Сумата не е оповестена, но чиновникът казал, че блокът е платил 700 милиона евро на компаниите.

Договорената цена от 15,50 евро на доза ще бъде платена само от онези европейски правителства, които желаят да купят ваксината и само, ако тя бъде одобрена от регулатора на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"