fbpx

Франкфурт – новият „дом“ на британските банки

След референдума през 2016 г. банковите гиганти Morgan Stanley, JP Morgan и Goldman Sachs обявиха, че ще прехвърлят над 350 милиарда евро комбинирани активи от Лондон към Германия. Повече от 60 международни банки също се насочват към Франкфурт.

В публикация на Euractiv.com и AFP, цитирана от Euractiv.bg, се разказва за дейността на директора на инициативата Frankfurt Main Finance Хубертус Вает и инициативата му за привличане във Франкфурт на банки, базирани в Лондон след Брекзит.

Изтъква се, че повече от четири години след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз, Франкфурт е победител по привличане на финансовите капитали на ЕС, изпреварвайки Париж, Милано и Амстердам.

Бундесбанк изчислява, че негерманските банки могат да прехвърлят 675 милиарда евро в най-голямата европейска икономика. Това е малко над половината от общия размер на активите (1,3 трилиона евро), които ЕЦБ е изчислила, че ще бъдат прехвърлени в еврозоната от Великобритания преди Брекзит.

Вает очаква създаване на нови до 10 000 работни места във Франкфурт. Тази прогноза на някои се струва твърде самоуверена. Местната банка Helaba  има по-скромни очаквания – до 3500 работни места.

Но банкерите, които вече са се преместили във Франкфурт, вярват, че други ще се присъединят към тях, тъй като на 1 януари базираните във Великобритания финансови компании ще загубят много от правата си за правене на бизнес с клиенти в Европейския съюз.

Посочва се, че сред предимствата на германския град е и това, че там се намира централата на Европейската централна банка.

Според Мартин Кембъл, мениджър на риска в голяма японска банка, който се е преместил от Лондон през 2019 г., бавният приток засега е само защото клиентите все още не са преминали към използване на дъщерни дружества от ЕС, а не лондонски операции.

Съгласно правилата на ЕС банкерите в Лондон могат да извършват транзакции в европейско дъщерно дружество от бюрото си в Лондон. Това престава да е възможно на 1 януари“, обяснява той пред изданията.

По думите му, банките също така са предпазливи да обявяват движенията си, тъй като “дискурсът около Брекзит е толкова ужасяващо токсичен, че търговските дружества се опасяват да изнасят плановете си публично”.

Карстен Лол, партньор в консултантската компания Linklaters, вярва, че ако не бъде постигнато търговско споразумение с Брюксел, международните фирми ще наемат офиси във Франкфурт.
Той изчислява, че притокът на банкери след Брекзит би повишил драстично цените на имотите в германския град.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"