fbpx

Не трябва да има ново удължаване на кредитния мораториум, убеден Левон Хампарцумян

Медицинските проблеми изчезват, но икономическите остават – с този довод банкерът Левон Хампарцумян защити в студиото на бТВ позицията си, че не трябва да има трето удължаване на кредитния мораториум.
По думите му, идеята за спиране на плащанията по кредити била да се излезе от медицинската фаза на пандемията, „на което му се вижда края“.

Освен това, той е на мнение, че ако една фирма е с неустойчив бизнес, и с пандемия, и без пандемия изходът за нея няма да бъде добър.

Хампарцумян е на мнение, че банките няма да тръгнат веднага да си търсят парите, след като отпадне мораториумът, но хората трябва да убедят финансовите институции, че могат да върнат задълженията си.

Според него и двете страни имат интерес от подобна комуникация, като целта е да се предоговорят условията по плащанията.

Той не очаква да има бум на необслужени кредити. Но срещу вероятното им увеличение, банките са взели необходимите мерки и са включили в сметката си лошите кредити в портфейла.

Банкерът е на мнение още, че има вероятност от частично повишаване на лихвите, заради повишения брой лоши кредити, но те ще останал ниски, тъй като това би стимулирало предприемчивите да инвестират в производство.

Левон Хампарцумян не съветва да се теглят нови кредити за обслужване на стари задължения. Това, по думите му, е вариант, но с „ядрена опция“ и след това да стане по-лошо.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"