fbpx

БНБ удължи „кредитната ваканция“

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) е утвърдил предложеното от Асоциацията на банките в България (АББ) удължаване до 31 март 2021 г. на мораториума по кредитите или както е официалната формулировка – „Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества – финансови институции във връзка с въведеното на 13 март 2020 г. от Народното събрание извънредно положение“.

Промените са свързани с:

• удължаване на срока за подаване на искания от клиенти на банките за отсрочване на задължения – до 23 март 2021 г.;
• удължаване на срока за одобрение на тези искания от страна на банките – до 31 март 2021 г.;
• удължаване на крайния срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките – до 31 декември 2021 г., но не повече от 9 месеца;
• въвеждане на изискване задълженията, обект на мораториум, да са били редовни или с просрочие под 90 дни към датата на подаване на искането за разсрочване;
• въвеждане на възможност задълженията, за които е било подадено искане за отсрочване преди 30 септември 2020 г., да могат да бъдат допълнително отсрочвани, като общият период на всички отсрочвания не надвишава 9 месеца.

УС на БНБ е приел решение да изиска от банките да предоставят в срок до 10 работни дни оперативни планове за оценка на потенциалната възможност за неплащане от страна на техните клиенти-кредитополучатели, възползвали се от мораториума, след неговото изтичане. Изискванията за тези оперативни планове са въведени с новите Насоки на Европейския банков орган (ЕБО).
Припомняме, преди дни председателят на АББ Петър Андронов прогнозира, че до 20 процента от отсрочените банкови заеми ще останат несъбираеми, поради затруднения на някои фирми и граждани.

В свое съобщение от АББ припомнят, че това е второто удължаване на крайния срок за подаване на искания от страна на клиентите на банките по Реда за отсрочване, утвърден през април, след като през юли срокът беше променен и тогава клиентите на банките получиха още 90 дни (до края на септември 2020 г.), през които да поискат отсрочване на погасяването на задълженията си.

Промените в Реда за отсрочване ще дадат възможност на банките, при благоприятно регулаторно третиране, да предоставят облекчения на кредитополучателите по обслужването на техните заеми и ще способстват за съхраняване капацитета на банките за предоставяне на нови кредити, коментират от асоциацията.

Досега от мярката са се възползвали множество засегнати от пандемията физически и юридически лица. Според данните на БНБ, в края на октомври 2020 г. са одобрени близо 89 000 искания на фирми и домакинства на обща стойност над 8.5 млрд. лв. В данните БНБ отчита и информацията за тези кредитополучатели, за които гратисният период по мораториума е изтекъл към края на отчетната дата, както и за доброволно отказалите се кредитополучатели, първоначално подали молба за ползване на възможностите на мораториума.

Клиентите и банките са свободни да договарят индивидуално и други начини за облекчаване изплащането на кредитите им, в съответствие с изискванията на нормативната уредба, информират още от АББ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"