fbpx

Авиационният бранш поиска допълнителна пряка финансова помощ

Авиационният бранш изпрати до премиера, няколко министри и АИКБ писмо с искане за допълнителна пряка финансова помощ през 2021 година.

От Асоциацията на българските авикомпании (АБА) изтъкват, че огромният спад на приходите в гражданското въздухоплаване спрямо 2019 г. е достигнал на места до 80-85%. В същото време постоянните разходи, които са специфични за авиационния бранш, се запазват, а експлоатационните разходи при изпълнението на полети дори се увеличават, за да се снижи рискът от заразяване в самолетите. Поддържането на състоянието на авиационната техника и високата квалификация на персонала изискват непрекъснати финансови вложения. Всички резерви, използвани досега в авиокомпаниите и бранша, практически са  на изчерпване.

Прогнозите за следващата година са да достигнем 30-35 % от нивата за 2019 г. Ситуацията на авиокомпаниите е аналогична на фирмите със статут на затворен бизнес. Продължават да  са на критичния минимум пътниците по редовни линии, а пътническите чартъри са почти занулени, заявяват още от асоциацията.

Припомняме, преди дни председателят на АБА Светослав Станулов прогнозира фалити на български авиопревозвачи, ако държавата не окаже адекватна помощ.

Предлага се, заедно с мярката 60/40 плюс 290 лв., за  2021 г. да се потърси възможност да бъдат компенсирани 25-30 % от намалението на приходите, изчислени спрямо тези за 2019 г., на базата на месечните приходи, отчетени съгласно Декларациите по ДДС за съответния период, които се подават в НАП.

Решението за пряка финансова помощ по тази схема ще предотврати реалните фалити и ще даде възможност за оцеляването на сектора, който е изчерпал всичките си резерви, подчертават браншовиците.

В заключение се отбелязва, че при прогнозите за очакващото се продължаване на тежката кризата в авиационния сектор с драстично намаляване на приходите на авиокомпаниите, базите за техническо обслужване и центровете за обучение и тренировка на авиационния персонал, би било разумно да се търсят и всякакви други форми за подпомагане на сектора.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"