fbpx

Мними кредитни посредници мамят с фалшиви обяви в нета

Зачестяват измамите на мними кредитни посредници, които завличат с фалшиви обяви потърпевшите граждани, алармират от Асоциацията на кредитните посредници в България.

Повечето жертви биват принуждавани да плащат различни суми, за да им отпуснат парите. Накрая „кредитният посредник“ изчезва.

Повечето фалшиви обяви могат да бъдат намерени в платформи с безплатни обяви или в различни групи в социалните мрежи. А най-честите жертви са хора, които са изпаднали в тежко финансово положение – трябват им спешно пари или имат лош кредитен рейтинг. Така те изпадат в безизходица и могат единствено да се доверят на сайтове, които им обещават заем, без значение от лошото им кредитно досие. Обещанията са, че ще получат парите за няколко часа, а всичко, което трябва да направят, е да заплатят нужните такси. Всичко се плаща онлайн и няма нужда от срещи. Така финансовите консултанти бързо печелят доверието на хората и ги подмамват да платят измислени такси, за да им се отпусне заема.

От асоциацията подчертават, че регистрираните кредитните посредници работят без такси от клиентите. Те се финансират с комисионни от кредитиращите институции, защото на практика вършат част от тяхната работа. Освен това, в повечето случаи една компания, която отговорно се занимава с кредитиране не би търсила за реклама платформи с безплатни обяви.

Председателят на на АКПБ Деян Василев коментира:

Това са зачестяващи случаи на кожодерстване върху хора, които са изпаднали в нужда. Тези фалшиви кредитни посредници избягват лични срещи, за да не бъдат после разкривани. Това са нелоялни и брутално криминални агенти“.

Разглеждайки подробно стотиците фалшивите обяви за кредити в интернет виждаме, че се обещава отпускане на заеми в кратки срокове без значение от профила на кандидата. Офертите гласят, че посредниците предлагат решение за всеки – от бързи кредити, през заеми от физически лица до съдействие за банков заем, изтъква още Василев, като подчертава, че ако човек е с лоша кредитна история или е свръх задлъжнял, в повечето случаи това е предпоставка да не му бъде отпуснат нов кредит.

Съветът е, дори длъжниците да срещат множество откази, по-добре да потърсят съдействието на регистриран в БНБ кредитен консултант, отколкото на частно лице, което им обещава заем.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"