fbpx

Спад на онлайн пазаруването през януари

Онлайн търговията на дребно отново е е висок годишен ръст през януари 2021 година – 23.5%. На месечна база обаче – спрямо декември 2020 година – е отчетен значителен спад с 15.4%, сочат данните на НСИ.

С 3,9% е намалял оборотът в търговията на дребно през януари спрямо същия месец на предходната година.

Спад на оборота се наблюдава при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 21.8%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.9%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение (с 2.2%).

Значително намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 27.3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 8.7%. Съществен ръст се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 23.5%.

На месечна база – спрямо декември 2020 година, оборотът през януари нараства с 1.8%, като това се наблюдава при всички основни групи: търговия на дребно с нехранителни стоки (със 7.1%), с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.6%) с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.0%).

По-съществен ръст на оборота е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 37.0%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 5.8%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 3.8%. Значителен спад е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 15.4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"