fbpx

Икономическата ситуация засилва песимизма на българите за 2021-ва

Въпреки откриването на ваксина срещу COVID-19, българите остават песимисти за предстоящата 2021 г. Близо една трета смятат, че ни очаква по-добра година за България, докато 44% очакват по-лоша година за страната ни.

Това сочи изследване на „Тренд“, извършено в периода 26 ноември – 3 декември сред 1009 пълнолетни респонденти.

Социолозите коментират, че икономически последици от пандемията вероятно също засилват песимистичните нагласи на българите за следващата година. Това се потвърждава от отговорите на въпрос за очакванията за 2021 г. в личен план, където по-голям дял са на мнение, че това ще е една по-добра година (39%), а 29% по-лоша година.

При оценката за 2020 г. прави впечатление, че за личния и професионален живот преобладават неутралните или по-скоро добрите оценки, но когато стане въпрос за оценка за финансовите възможности, мнението че годината е била по-скоро лоша, се споделя от 40%. По всичко личи, че икономическите щети нанесени от пандемията са дали ефект върху немалко българи. За сравнение този процент през 2018 и 2019 година е бил 10 пункта по-нисък.

Като цяло, 80% от интервюираните са на мнение, че 2020 г. е била лоша година за България, а само 10% са на обратното мнение. В сравнителен план това прави огромна разлика с оценките от последните няколко години, когато позитивните и негативните оценки са били доста близки като стойности – около 40% положителни и толкова отрицателни, коментират от „Тренд“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"