fbpx

Пет партии сигурни за следващия парламент, показва проучване на „Тренд“

местни избори

Моментната снимка на ситуацията у нас сочи сигурни пет партии в следващото Народно събрание.

Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“.

То е посветено на нагласите на българите спрямо основните партии, институции и COVID-19, реализирано е в периода между 3-10 октомври 2020 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1008 души на възраст над 18 години.

Освен ГЕРБ (24.1 на сто) и социалистите (23.6 процента), участие с 15.9 на сто ще има партията на Трифонов, ДПС с 10.2 на сто и „Демократична България“ с 8.8 на сто.

С реални шансове за представителство остават и формацията около Мая Манолова (3.9 на сто) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) с 3.8 процента.

Оценката за работата на парламента продължава да бъде най-ниската от всички институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, докато само 14 на сто дават положителна оценка.

При правителството не се забелязва промяна от последния месец, като малко над една пета са склонни да го оценят положително. 48 процента оценяват положително президента, докато 39 на сто са на обратното мнение.

От протестите насам, съдът и прокуратурата отбелязват спад в оценката за своята работа. Въпреки че протестът е насочен срещу прокуратурата, съдът също търпи пасив, възприемайки се като част от една обща система с прокуратурата – съдебната.

И двете институции се ползват с малко над една пета положителна оценка и над 60 на сто отрицателна.

Регистрира се и определена динамика в оценката към полицията, констатират анализаторите. Докато непосредствено преди протестите 48 на сто заявяват положителна оценка, а 38 на сто отрицателна, то през октомври 45 на сто декларират отрицателна, а 43 на сто положителна. При армията не се отчита динамика.

Българската народна банка остава със сравнително стабилни нива от 43 на сто положителна оценка за работата си срещу 29 на сто отрицателна.

След смяната на омбудсмана, институцията загуби част от положителната оценка за своята работа, но въпреки това и през октомври декларираните позитивни оценки са повече от отрицателните.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"