fbpx

Икономическото възстановяване на Китай се ускорява

Икономическото възстановяване на Китай се ускори през третото тримесечие, тъй като потребителите се отърсиха от предпазливостта си от коронавируса.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4,9% през юли-септември спрямо година по-рано, показват официални данни в понеделник. Това е по-бавно очакваните 5,2%, но по-бързо от 3,2% растеж през второто тримесечие, отбеляза Ройтерс.

„Китайската икономика остава на пътя за възстановяване, движена от износа. Потребителските разходи също се насочват в правилната посока, но не можем да кажем, че са се отърсили напълно от съпротивлението, причинено от коронавируса“, каза Йошикио Шимамине, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute в Токио.

Според него обаче има риск връщането на блокадите в Европа и поредната вълна от инфекции в САЩ да навредят на потребителските разходи и да предизвикат повече загуби на работни места, което би било отрицателно за китайската икономика.

Втората по големина икономика в света е нараснала с 0,7% през първите девет месеца спрямо година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро.

Според МВФ китайската икономика ще нарасне с 1,9% през 2020 г. и единствената в света ще отбележи растеж през настоящата година. Соред прогнозите на фонда БВП на САЩ ще падне с 4,3%, а на еврозоната с 8,3 на сто.

Политиците в световеч мащаб възлагат надеждите си за стабилно възстановяване в Китай, за да помогне за рестартиране на търсенето, тъй като икономиките се борят с втора вълна от коронавирусни инфекции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"