fbpx

Тръмп обеща нормално влизане на Байдън в Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп обеща нормален и организиран преход за встъпване на Джо Байдън в длъжност като президент след по-малко от две седмици, съобщава Ройтерс.

Изявлението на Тръмп е публикувано в Twitter от говорителя на Белия дом Дан Скавино, след като тази нощ социалната мрежа блокира акаунта на американския президент.

Въпреки че съм напълно несъгласен с резултата от изборите и фактите ме измъчват, въпреки това ще има подреден преход на 20 януари“, заявява Тръмп.

Това се случва след безпрецедентните събития в Капитолия от изминалата нощ, когато хиляди привърженици на Тръмп, окуражавани от него, блокираха, а след това и нахлуха в сградата. Действията им спряха за часове процедурата в двете камари на Конгреса за обявяване на Байдън за победител в изборите и взеха четири жертви при сблъсъците между тълпата и органите на реда.

След като редът беше възстановен, Камарата на представителите и Сенътът продължиха своята работа, за да се стигне до закономерното признаване на резултатите на Джо Байдън, което го прави окончателно следващият президент на САЩ.

Междувременно демократи от конгреса поискаха нова процедура за импийчмънт на Доналд Тръмп, заради ролата му в сблъсъците и погрома над Капитолия. По непотвърдена информация и членове на кабинета му са обсъждали задействане на 25 поправка, която дава възможност на вицепрезидентът и кабинетът да отстранят президента като негоден да изпълнява функциите си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"