fbpx

Тръмп забрани всички трансакции с TikTok от края на септември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед в четвъртък, с която забранява всякакви трансакции на американски лица със собственика на приложението TikTok, ByteDance и неговите филиали.

Текстът на документа е разпространен от пресслужбата на Белия дом.

Забраната влиза в сила 45 дни след публикуването на постановлението, тоест в края на септември.

„САЩ трябва да предприемат агресивни действия срещу собствениците на TikTok, за да защитят националната сигурност“, се казва в решението на Тръмп.

Обяснението е че, TikTok събира „данни за местоположението на потребителите, историята на посещенията им в сайтове, както и историята на заявките за търсене.

Това „потенциално позволява на Китай да проследява местонахождението на федералните служители и контрагенти, да събира файлове с лична информация за изнудване и да провежда индустриален шпионаж.“

„TikTok също цензурира съдържанието, което Китайската комунистическа партия счита за политически чувствителна“, се казва в постановлението.

„Това мобилно приложение може да се използва и за провеждане на кампании за дезинформация, които са от полза за Китайската комунистическа партия“, заяви Вашингтон.

На 3 август Тръмп обяви, че американската корпорация Microsoft или друга компания от САЩ трябва да сключат сделка за придобиване на TikTok до 15 септември, в противен случай работата на социалната мрежа на американска територия ще бъде забранена, припомни ТАСС.

На 31 юли президентът заяви, че планира да забрани TikTok в САЩ. Преди това Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че Тръмп ще принуди ByteDance да се откаже от своя дял в американското подразделение на TikTok, така че компанията да не може да контролира работата на приложението в страната.

Тревогите на администрацията на Съединените щати относно социалната мрежа произтичат от твърденията, че нейното ръководство се занимава с пропаганда и прехвърля данни на потребителите на китайските власти.

На 2 август държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви пред Fox News, че Белият дом скоро ще вземе решение за ограничителни мерки срещу китайските компании, които представляват заплаха за сигурността на САЩ.

Компаниите, за които спомена, включваха TikTok и WeChat. Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори, че американското правителство трябва да спре да използва националната сигурност като извинение, за да оправдае дискриминационната си политика спрямо чужди държави.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"