fbpx

ByteDance отказва да продава TikTok на американски компании

Китайската компания ByteDance няма да продава американския сегмент от социалната мрежа TikTok на Microsoft и Oracle, съобщи Китайската централна телевизия.

Microsoft вече е получил официален отказ за сделка. „Източниците също така казаха, че ByteDance няма да продаде американския си сегмент от TikTok на Oracle“, твърди медията.

ByteDance не възнамерява да прехвърля кода на приложението на никоя американска компания.

В неделя Reuters, цитирайки свои собствени източници, съобщи, че ByteDance е избрал Oracle като купувач за американския сегмент на TikTok. Както отбелязва агенцията, тази сделка ще изисква разрешение от правителствата на САЩ и КНР.

Същия ден South China Morning Post, позовавайки се на източници, съобщи, че ByteDance е уведомил американските власти и потенциалните купувачи за решението си да не продава алгоритъма на приложението TikTok на никоя американска компания.

Американският президент Доналд Тръмп обяви на 31 юли, че планира да забрани TikTok в САЩ, примня ТАСС. По-късно Тръмп заяви, че Microsoft или друга американска компания трябва да сключи сделка за придобиване на социалната мрежа до 15 септември, в противен случай работата на социалната мрежа ще бъде забранена в страната.

Притесненията на администрацията на САЩ относно TikTok произтичат от твърденията, че нейното ръководство се занимава с пропаганда и предава потребителски данни на китайските власти.

На 14 август Тръмп подписа изпълнителна заповед, задължаваща ByteDance да продаде всички активи на социалните медии на американска земя.

Представители на американското подразделение на TikTok заведоха дело срещу администрацията на САЩ във Федералния съд на Калифорния на 24 август. Те настояват да се отмени решението за евентуална забрана за работата на TikTok в страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"