fbpx

Цените на петрола нагоре заради бурята в Мексиканския залив

Цените на петрола се повишиха в понеделник, тъй като тропическа буря в Мексиканския залив принуди компаниите да евакуират платформи и да спрат производството.

В същото време опасенията от свръхпредлагане и падане на търсенето на гориво ограничиха покачването на цените.

Фючърсите за суров петрол Brent се повишиха с 0,28% до 39,94 долара за барел тази сутрин, а на WTI – добавиха 0,54% до 37,53 долара за барел.

Тропическата буря Сали се засили в Мексиканския залив на запад от Флорида в неделя и може да се окаже ураган от категория 2.

Командващият либийската национална армия Халифа Хафтар каза, че ще прекрати блокадата на петролната инфраструктура, което може да доведе до увеличаване на доставките на петрол, но не е ясно дали петролните полета и пристанищата ще започнат да работят.

„Съобщението, че блокадата на либийските терминали за износ на петрол може да приключи, ще добави към тревогите по време на срещата на ОПЕК + тази седмица“, каза Джефри Халей от OANDA.

Групата OPEC + има насрочена среща на 17 септември, за да обсъди спазването на условията на ограничителната сделка, въпреки че анализаторите не очакват допълнителни съкращения в производството на петрол.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) празнува 60-годишнината си днес, на 14 септември. Групата очаква да запази ролята си на стабилизатор на световния петролен пазар още поне шест десетилетия, каза генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"