fbpx

Прогноза за първите управленски инициативи на Джо Байдън

Ройтерс публикува списък с първите управленски стъпки на администрацията на Джо Байдън, който положи клетва като 46-ия президент на САЩ. Мерките са формулирани на базата на интервюта с няколко от съветниците на Байдън.

Избраният президент планира да подпише десетки заповеди и да изпрати обширни законопроекти до Конгреса през първите си дни на поста, с цел да отмени някои от политиките на Доналд Тръмп за имиграцията и изменението на климата, като същевременно предприеме действия за засилване на реакцията на правителството срещу коронавирусната криза.

Климат
Връщане на  САЩ в Парижкото споразумение за климата.( Тръмп обеща през 2016 г. да изтегли Съединените щати от споразумението, изпълнявайки това обещание през ноември 2020 г.)

Повторно въвеждане на ограничения за замърсяване с метан за нови и съществуващи нефтени и газови операции, отменени от Тръмп.

Използването на федералната правителствена система за обществени поръчки – която харчи 500 милиарда долара всяка година – за съоръженията по-зависими от чиста енергия и закупуване на превозни средства с нулеви емисии.

Забрана на нови разрешителни за петрол и газ върху обществени земи и води, включително Арктическия национален резерват за диви животни.

Отмяна на разрешителното за тръбопровода Keystone XL, който ще транспортира петрол от Канада до САЩ.

COVID-19
1,9 трилиона долара, насочени към ускоряване разпространението на коронавирусните ваксини, като същевременно се предоставя икономическо облекчение на милиони американци, пострадали от пандемията.

Изискване за носене на маска за всички федерални имоти, самолети и автобуси.

Удължаване облекчението при плащанията на федерални студентски заеми.

Заповед, която ще помогне на училищата и бизнеса да отворят безопасно, разширява тестовете за коронавирус и установява по-ясни стандарти за обществено здраве.

Федералните агенции да предприемат незабавни действия за осигуряване на икономическо облекчаване на работещите семейства, носещи тежестта на кризата.

Връщане на САЩ в Световната здравна организация. (Тръмп оттегли страната от агенцията, като заяви, че не е успяла да контролира правилно пандемията COVID-19).

Имиграция
Отмяна на забраната за пътувания от някои държави с мюсюлманско население.

Внасяне в Конгреса на обширен имиграционен законопроект, който да легализира милиони имигранти, живеещи незаконно в САЩ.

Възстановяване на програмата, която позволява на „Мечтателите“ – хора, доведени незаконно в САЩ като деца, да останат в страната.

Преобръщане политиката на Тръмп, която разделя родителите имигранти от децата им на границата, включително прекратяване на съдебното преследване на родителите за леки нарушения на имиграцията. Приоритет за обхващане на всички деца, които все още са разделени от семействата си.

Промяна на ограничителните политики за убежище на Тръмп, като например допълнителните ограничения на всеки, който пътува през Мексико или Гватемала и се опитва да попречи на жертвите на бандите и домашно насилие да получат убежище.

Прекратяване националната декларация за извънредни ситуации на Тръмп, която му позволи да прехвърли федерални средства от Министерството на отбраната, за да изгради стена по границата на САЩ с Мексико.

Незабавен преглед на временния защитен статут (TPS) за уязвими групи от населението, които не могат да намерят безопасност в своите страни, разкъсвани от насилие или бедствия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"