fbpx

Ресторантьорите отказаха предложението да отворят на 18 февруари

Министри и ресторантьори не са се разбрали на днешната си среща за бъдещото облекчаване на мерките и отваряне на бизнеса.

Министрите на здравеопазването и на туризма са предложили ресторанти, кафенета, сладкарници и заведения за хранене да започнат работа около 18 февруари. За отваряне на нощните клубове и дискотеки ще се мисли през март, съобщава „Сега“.

Представителите на бранша обаче държат заведенията да бъдат отворени от 1 февруари. Съгласие не е постигнато и за вечерния час на работа на ресторантите – според правителството той трябва да е 22.00 ч, но браншът настоява за 23.00 ч.

Настояваме заведенията да бъдат отворени на 1 февруари с 50% капацитет и не отстъпваме от това„, е заявил след срещата председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов, цитиран от изданието. От бранша са склонни да приемат нощните клубове и дискотеки да заработят от 1 март.

От своя страна вицепремиерът и министър на туризма Николова е съобщила, че предложението на кабинета е в двуседмичен период след 4 февруари да се види каква е тенденцията и тогава да се отварят заведения.

Те може да започнат да работят при условията, при които работят ресторанти в курортите и в хотелите – с 50% ограничение на капацитета, строго спазване на противоепидемичните правила, както и вечерен час на работа. За развлечения в момента не се говори„, изтъква още Николова.

По-рано днес стана ясно, че окончателните предложения на министрите за отваряне на част от бизнеса – в това число и моловете, ще бъде обсъдено и евентуално прието в четвъртък на среща с премиера Борисов.

Припомняме, ресторантьорският бранш обяви готовност за гражданско неподчинение, ако не бъдат смекчени мерките спрямо него.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"