fbpx

Ресторантьорите с ултиматум, готвят гражданско неподчинение

Ресторантьорите у нас са готови да „играят ва банк“, заради продължаващите ограничения срещу тах, които не им позволяват да работят. Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов, публикува във фейсбук ултиматум към властите:

При 30 000 заведения в България има 10-20 случая. Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече – ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук нататък. От един момент нататък вече няма какво да се губи. Повече няма да чакаме.

Във фейсбук профила си асоциацията публикува и анкета, насочена към членовете:

Днес ви питаме: Какви трябва да са следващите действия на затворените бизнеси, не само заведенията, ако щабът реши да удължи забраната за работа и след 31.01.?

1. Организиране на национален протест.
2. Обявяване на Гражданско неподчинение по примера на Италия.
3. Национален протест, а ако исканията ни не бъдат удовлетворени, последващо отваряне на обектите по примера на Италия.
4. Съгласяваме се да останем затворени, но ако изплатят компенсациите на всички до 31.01, и до същата дата има разписани и приети нови мерки за февруари.

Анкетата е придружена и от колаж, вероятно провокиран от няколкото полицейски акции през последните дни срещу работещи след 22 часа заведения.

Междувременно вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова анонсира пред БНТ, че предстои обсъждане на предложението ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да работят от 6 часа сутринта до 22 часа, „ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките“.

Преди няколко дена стана ясно, че близо 30 процента от заведенията са пред фалит и най-вероятно няма да могат да продължат дейността си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"