fbpx

TikTok заведе дело срещу администрацията на президента Тръмп

TikTok и служител на компанията в понеделник подадоха иск срещу администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заради неговия указ за забрана на транзакциите с видео приложения в Съединените щати.

Според вносителите на иска решението е повод за разпалване на антикитайски настроения преди президентските избори.

TikTok и неговият китайски собственик Bytedance отхвърлиха позицията на Белия дом, че приложението представлява заплаха за националната сигурност. Те добавиха, че са предприели „извънредни мерки за защита на поверителността и сигурността на потребителските данни на TikTok в САЩ“.

Те също така заявиха, че заповедта на Тръмп да забрани TikTok е средство за продължаване на предполагаемата му „по-широка кампания за антикитайска реторика“ преди президентските избори на 3 ноември в САЩ.

„Ние не приемаме леко решението да съдим правителството на САЩ“, казват от TikTok в изявление в блога на компанията.

„Но тъй като изпълнителната заповед заплашва да забрани американските ни операции … ние просто нямаме избор.“

Патрик Райън, мениджърът на техническата програма на TikTok, също е подал иск срещу администрацията на президента заради опасения, че той и 1500 негови колеги ще загубят работата си следващия месец, ако заповедите на Тръмп бъдат изпълнени.

TikTok и ByteDance са се обърнали към съда за разпореждане, за да предотвратят изпълнението на заповедта на Тръмп. Те твърдят, че администрацията на президента нарушава конституционното им право на „надлежен процес“.

Тръмп обяви на 6 август, че ще забрани американските сделки с ByteDance, собственика на TikTok и Tencent.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"