fbpx

Джо Байдън влиза в Белия дом

Демократът Джо Байдън е 46-ият президент на САЩ. На четвъртия ден след изборите дългото броене на бюлетини показа, че Байдън вече има 273 електорални гласове, при необходими 270.

Кота 270 бе мината, след като Байдън спечели ключовия щат Пенсилвания, като води убедително и в Аризона, Невада и Джорджия.

Безпрецедентно дългото броене на бюлетини се наложи заради многото подадени по пощата заради ковид епидемята.

За момента е ясно, че до официалното предаване на президентския пост, което трябва да стане през януари 2021 година, настоящият президент Тръмп ще обжалва в съдилищата част от резултатите в няколко щата. Републиканецът твърди – без да има доказателства, че манипулации при броенето са му отнели победата. Той в момента е с едва 214 електорални гласа и 4 млн. по-малко гласоподаватели.

Следващите четири години, през които Байдън ще е домакин на Белия дом, негов вицепрезидент ще бъде Камала Харис – първата цветнокожа жена на този пост в американската история.

CNN напомня, че Доналд Тръмп е 10-ият президент в историята, който не успява да спечели втори мандат, губейки изборите. Последните двама са Джими Картър и Джордж Буш – баща.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"