fbpx

Байдън продължава действията на САЩ срещу „Северен поток 2“

Избраният президент напълно ви подкрепа за това, че „Северен поток 2“ е лоша идея.“ Това е заявил пред една от сенатските комисии номинираният от Джо Байдън за нов държавен секретар – Антъни Блинкен, цитиран от „Новости“.

От думите му става ясно, че Байдън иска Вашингтон да използва всички инструменти за убеждаване на Европа да се откаже от газопровода.

Пред сенаторите Блинкен е поел ангажимент да проучи законодателството, за да си изясни какво може да се направи за прекратяване строителството на газопровода.

По думите му, САЩ ще се стреми да убеди партньорите си в Европа да прекратят подкрепата си за „Северен поток 2“, но ако те откажат, то Вашингтон ще се наложи да разгледа инструменти, които още не са използвани.

Знам, че Байдън иска да използваме всички средства за убеждаване, с които разполагаме, за да убедим нашите приятели и партньори, включително и Германия, да не насърчават повече „Северен поток 2“, заявява в заключение Антъни Блинкен.

Вчера стана ясно, че САЩ са въвели санкции срещу кораба „Фортуна“, полагащ тръбите на газопровода в последните му участъци, както и срещу компанията собственик КВТ-Рус. По този повод посланикът на Русия във Вашингтон, Анатолий Антонов, е заявил, че САЩ са излезли от рамките на приличието и нарушават международното право. На тази позиция е и германското правителство, според което мерките на САЩ са незаконни.

От Газпром обаче намекнаха, че при лошо стечение на политическите фактори, обмислят да спрат за известно време дейностите по газопровода, или направо да ги прекратят.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"