fbpx

„Северен поток 2“ остава приоритет за Газпром, но може да бъде замразен или спрян

От „Газпром“ са предупредили за риска газопроводът „Северен поток 2“ да бъде замразен или напълно изоставен заради трудности като политически натиск над проекта.

Това е посочено в проспект за емитиране на еврооблигации

Според „Ройтерс“, цитирани от „Дневник“, в документа пише: „Докато изпълняваме нашите големи международни проекти като „Северен поток 2“ и „Турски поток“, се изправихме пред – и продължаваме да се сблъскваме с – рискове, свързани с промени в политическите условия в различни райони, свързани с тези проекти. При извънредни обстоятелства, включително заради политически натиск, подобни промени може да доведат до замразяване или прекратяване на проекта.“

В същото време според ТАСС в проспекта на Газпром е посочено, че строителството на Северен поток 2 ще бъде завършено, когато това стане възможно, като се изтъква, че вече са положени над 2,3 хиляди километра тръби.
Изтъква се също така, че проектът е сред приоритетите на Газпром за 2021 година.

Компанията отбелязва, че ръстът на запитванията от Европа за доставка на газ създава перспективи не само за Северен поток 2 и Турски поток, но и за нови алтернативни проекти, които биха били конкуренти на руските газопроводи.

ТАСС цитира и ръководителят на „Газпром експорт“ Елена Бурмистрова, според която инвестициите в проекти в газовия отрасъл са подложени на политически натиск, особено в страните от ЕС.

Проектът Северен поток 2 среща изключителни трудности и заради американските санкции срещу участващи в него компании, но и заради обжалването от две природозащитни организации на разрешение за строителството му, издадено миналата седмица от германска агенция.

Вчера пък стана ясно, че САЩ ще наложат санкци и на специалния кораб „Фортуна“, който в крайна сметка бе определен да полага тръбите в Балтийско море.

ТАСС цитира представител на германското Министерство на икономиката и енергетиката, който е заявил, че германското правителство със съжаление приема решението на Вашингтон да наложи санкци и на „Фортуна“, и фирмата собственик – компанията „КВТ-Рус“.

Изтъква се още, че Берлин приема за незаконни мерките на САЩ спрямо газопровода.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"