fbpx

Амстердам измести Лондон като лидер на търговията с акции в Европа

Амстердам измести Лондон като най-големият център за търговия с акции в Европа, след като Великобритания напусна единния пазар на Европейския съюз, пише Ройтерс в свой материал.

Публикувани днес данни сочат, че нидерландската столица е привлякъл и значителна част от бизнеса с дериватни инструменти.

Агенцията сочи, че фондовите борси в Амстердам търгуваха 9,2 милиарда евро (11,15 милиарда долара) на ден през януари, в сравнение с 8,6 милиарда в Лондон, според борсата Cboe, която работи и в двата града.

Това се сравнява със средно 17,5 милиарда евро, търгувани ежедневно в Лондон през 2020 г., когато Франкфурт е втори с 5,9 милиарда, а Амстердам шести с 2,6 милиарда, сочат още данните на Cboe.

Лондонското Сити отдавна предупреждава за последиците от напускането на единния пазар на ЕС без адекватни разпоредби за търговия с услуги и по-специално финансиране, което представлява повече от 10% от данъчните приходи на Обединеното кралство преди Брекзит.

Представители на борсата коментират, че преминаването от Лондон към Амстердам вероятно ще бъде постоянно, тъй като ЕС не е показал признак за промяна на позицията си, че деноминираните в евро акции трябва да се търгуват в ЕС – чийто вътрешен пазар Великобритания напусна на 1 януари.

Разликата обаче може да се намали, тъй като търговията с швейцарски акции бе подновена във Великобритания този месец. Обемът е средно 250 милиона евро и се очаква да нарасне към над милиард евро на ден – нивото, достигнато преди търговията с швейцарски акции в Лондон да спре през юни 2019 г.

Отделни данни, публикувани в днес, показват как от януари части от търговия с деноминирани в евро лихвени суапове са се изместили от Лондон – най-големият център за търговия със суапове в света, към платформи в ЕС и Ню Йорк.

Платформите в Амстердам и в много по-малка степен Париж представляват една четвърт от суаповия пазар на евро през януари, спрямо само 10% през юли миналата година, според данни на IHS Markit.

За същия период делът на Лондон е спаднал от около 40% на малко над 10%, докато американските платформи удвояват обема си до 20% от общия пазар на суапове в евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"