fbpx

Акциите на SMIC падат след предупреждение, че влиза в черния списък на САЩ

Акциите на китайския производител на полупроводници (Semiconductor Manufacturing International Corporation) паднаха значително в понеделник, след като САЩ решиха да наложат ограничения за доставка на технологични продукти.

В хода на сутрешната търговия на Хонконгската фондова борса ценните книжа на SMIC са поевтинели със 7,64% до 17,1 хонгконгски долара за брой, предаде ТАСС.

В събота The Washington Post  съобщи, че американските компании сега ще бъдат принудени да получат специални лицензи от властите за доставка на технологични продукти за SMIC. Този режим ще остане в сила, докато „правителството на САЩ оценява дейността на SMIC и неговите дъщерни дружества“.

Американските власти разследват възможността за включване на SMIC в черния списък поради предполагаемите връзки с китайските военни структури. Над 275 китайски компании вече са в този списък.

SMIC със седалище в Шанхай заяви в неделя, че не е получил официални ограничения от САЩ. Тя повтори, че нейните продукти са предназначени само за гражданска употреба.

Според анализатори, американските ограничения върху SMIC могат да нанесат сериозен удар върху перспективите за развитие на полупроводниковата индустрия в Китай.

През юли компанията обяви плановете си да инвестира 7,6 млрд. долара за изграждането на нов завод в Пекин за производство на 28-нанометрови чипове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"