fbpx

Работодателите против вдигане на минималната заплата от догодина

Работодателите не са съгласни от 1 януари догодина минималната заплата да се увеличи.

 „Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече. Но ръстът, който беше направен за тази година – около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г. Вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8,5% спрямо същия период за миналата година. Според ЕК прогнозата за цялата година е за спад от 7,1%“, обясни пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той смята, че когато има криза и ръст на безработицата, разумното действие е да не се увеличават административни прагове, минимални работни заплати, за да могат да бъдат наемани по-лесно безработни и нискоквалифицирани. В момента в страната има спад на производителността.

Според председателя на АИКБ сега се наблюдава ръст на средната работна заплата, но той е абсолютно механичен, защото при криза се съкращават най-напред нискоквалифицираните работници и тези с лоши трудови навици.

Синдикатите пък смятат, че е погрешно обвързването на доходите с производството. По техни прогнози тази есен ще има ново увеличение на безработицата след края на сезонната заетост.

Според Любослав Костов от КНСБ при криза трудът е най-ощетеният. „Предвиден от 1 януари е ръст на минималната работна заплата. Тя все още се управлява административно и не би трябвало да я обвързваме с пазарните конюнктури, които се случват”, смята той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"