fbpx

Бюджетът на ЕС е на предела си за овладяване на пандемията

Бюджетът на ЕС достига прага си за овладяването на епидемията, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на дебат в Европейския парламент за усилията в пресичане на Ковид-19.

Никога икономиката не е спирала, така както днес. Виновни няма, но трябва да направим необходимото да я възстановим при първа възможност, добави фон дер Лайен.

По думите й Европа дължи дълбоко извинение за бавното задействане на институциите на ЕС в подкрепа на първите страни, пострадали от разпространението на заразата.

Ще запомним всяка жертва, десетки хиляди са сърцераздирателните истории. Мнозина отсъстваха, когато Италия имаше нужда от помощ в самото начало на епидемията, допълни председателят на ЕК.

Общият отговор на ЕС на епидемията досега надхвърля три трилиона евро, но ще има нужда от много повече. Утрешният свят ще бъде много по-различен от вчерашния.

Кризата е симетрична, но възстановяването няма да бъде, някои ще изпитат повече трудности, посочи Фон дер Лайен.

Тя съобщи още, че е възможно да отпадне ДДС за вноса на здравно оборудване, предаде БТА.

Председателят на ЕС Шарл Мишел отбеляза, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС досега са заседавали виртуално три пъти, за да оценят последиците от епидемията.

Той обърна внимание, че е необходимо ЕС да подкрепи Африка с облекчаване на дълга и нови инвестиции.

Евродепутати от групата на Европейската народна партия отбелязаха, че Китай строи една болница по-бързо от времето за взимане на решение за свикване на Европейския съвет.

Социалистите и демократите заявиха, че Европа трябва да бъде преизградена на нови основи. Те подкрепиха възможността за опрощаване на дългове и настояха за допълнителна и общодостъпна цифровизация.

Според Европейските консерватори и реформатори ЕС е бил напълно неподготвен, а някои държави са проявили нечуван егоизъм в кризата. Следващият многогодишен бюджет на ЕС трябва да бъде преосмислен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"