fbpx

Европарламентът поиска повече пари от ОСП за опазване на горите

Евродепутатите одобриха през октомври два доклада, призоваващи Европейската комисия да насърчава устойчивото управление на горите в ЕС и да защити горите в други страни чрез налагането на забрани на продукти, които водят до обезлесяването.

Предложенията на Парламента идват преди представянето на стратегия на Комисията за горите, която се очаква в началото на 2021 г.

Устойчивото управление на горите и мерките срещу обезлесяването са свързани с постигането на целите, заложени в Европейския зелен пакт, стратегията за храните „От фермата до трапезата“ и стратегията за биоразнообразието.

Горите покриват около 43% от сушата в ЕС и в тях се намират около 80% от живия свят на сушата. Горските насаждения в ЕС улавят около 9% от въглеродния диоксид в атмосферата и имат важно значение в борбата с промените в климата.

Горите по света намаляват с тревожно темпо, което причинява увеличаване на парниковите газове и загуба на биоразнообразие. Според оценки около половината от тропическите гори по света са били унищожени от 60-те години на 20-ти век досега.

Има ясна връзка между обезлесяването и международното търсене на продукти, чийто добив или производство води до унищожаване или влошаване на качеството на гори.

Европейският съюз е вносител на подобни продукти, например някои селскостопански стоки, и промяна на търговската политика може да допринесе за опазване на горите.

Въпреки наличието на европейско законодателство сечта остава сериозен фактор за обезлесяване в ЕС и по света.

Горите са обещаващ сектор на „зелената“ икономика, който има потенциал да създаде между 10 млн. и 16 млн. работни места по света.

Около 60% от горите в Европейския съюз са сертифицирани като управлявани по устойчив начин. Горските стопанства създават пряка заетост за около 500 000 души в ЕС, включително около 30 000 души в България.

Парламентът призовава повече средства по Общата селскостопанска политика да бъдат насочени към устойчивото управление на горите в ЕС.

Депутатите настояват за мерки срещу незаконната сеч и за повече проверки на границите на ЕС за дървесина и други продукти, произведени по начини, вредящи на горите.

Парламентът иска също така да се извършват систематични оценки на въздействието на търговските договори, сключвани от ЕС, върху състоянието на горите, биоразнообразието и правата на човека.

Спътниците на ЕС по програмите „Коперник“ и „Галилео“ могат да се използват за наблюдение на обезлесяването и горските пожари в страни извън ЕС. Парламентът се обявява и за повече средства за изследвания и иновации за подобряване на устойчивостта на горите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"