fbpx

Спадът на заплатите наказва и бизнеса, който плаща добре, смята фон дер Лайен

Спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добре и изкривява честната конкуренция в Общия пазар.

Това заяви председателят Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на първата си реч за „Състоянието на Съюза“ пред Европарламента.

„Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата“, подчерта Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Председателят на Комисията каза още, че трябва да бъде изграден силен здравен Европейски съюз и вече е предложила да бъдат подсилени финансово Европейската агенция по лекарствата и Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Тя уточни, че следващата година ще бъде свикана среща на върха за здравето в Италия.

„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, допълни председателят на ЕК.

Европейската комисия има намерение да инвестира 8 милиарда евро в производството на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза още фон дер Лайен.

„Хората са готови за промяна и да тръгнат напред. Сега е време Европа да тръгне напред“, заяви още председателят на ЕК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"