fbpx

Залесяват 275 хектара с финансиране от Програма LIFE Nature на ЕК

Ще бъдат залесени 275 хектара увредени горски местообитания в 6 защитени Натура 2000 зони на територията на Югозападното държавно предприятие.

Това е част от проект, който ще се изпълнява през следващите четири годни от предприятието в партньорство с природозащитната организация WWF България. Финансирането е по Програма LIFE Nature 2019 на Европейската комисия.

Предвидено е също изграждане и оборудване на информационен център за горите и мрежата Натура 2000 на територията на горски разсадник – с. Локорско. Там е инсталирана автоматизираната линия за производство на контейнерни фиданки.

Югозападното държавно предприятие продължава дейностите за опазване на дивата природа и възстановяване на биоразнообразието в увредени горски територии от мрежата Натура 2000.

Новата инициатива продължава изпълнявания към момента от ЮЗДП проект LIFEFORHAB, определен като един от 9-те най-интересни и иновативни проекти за 2019 г. от Консорциума за мониторинг и оценка на ЕК.

В новата инициатила са предвидени обучителни семинари и посещения на терен с участието на деца, студенти и експерти в областта на горското стопанство.

Общият бюджет на проекта е 2 066 611 евро, от които 1 537 148 евро (74,38%) ще бъдат осигурени от Програма LIFE на ЕК.

Предприятието стопанисва държавните горски територии в седем административни области – Благоевград, Кюстендил, София град, София област, Пазарджик, Перник и Ловеч.

В състава му влизат 38 териториални поделения, от които 36 държавни горски стопанства и 5 – държавни ловни стопанства.

Общата площ на горските територии, включени в обхвата на Югозападно държавно предприятие, е 934 968 ха, от които 686 310 ха са държавните горски територии (73,4%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"