fbpx

ЕК затяга контрола върху големите технологични компании

Европейската комисия обмисля нови правомощия за контрол на големите технологични компании.

Очаква се ЕК да предложи Закон за дигиталните услуги до края на годината, чрез който ще увеличи отговорностите на социалните медии за съдържанието на техните платформи.

Това съобщи Financial Times, позовавайки се на европейския комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон.

Тези мерки включват принуждаване на компаниите да продадат част от европейските си активи, ако тяхното господство на пазара застрашава интересите на клиентите и по-малките конкуренти.

В допълнение Брюксел обмисля създаването на рейтингова система, която да позволи на обществеността и заинтересованите страни да оценяват действията на компаниите в области като спазването на данъците и бързото премахване на незаконното съдържание.

„Нуждаем се от по-ефективен надзор над тези големи компании, както направихме в банковата система, казва европейският комисар.

Регулаторите на ЕС изготвят „черен списък“ от действия, с които технологичните компании ще трябва да се справят. Те предлагат плъзгаща се скала на санкции за неспазване до „разделяне на някои операции“.

Сред нарушенията, които ще бъдат строго наказани, са принуждаването на клиентите да използват само една платформа и забраната за преминаване към други.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"