fbpx

Пекин санкционира американски компании за доставка на оръжие в Тайван

Пекин ще наложи санкции срещу американски компании за доставка на оръжие за Тайван. Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян заяви на редовен брифинг в понеделник, че Lockheed Martin, Boeing Defense и Raytheon са сред фирмите с ограничен достъп, предаде ТАСС.

„Решихме да предприемем подходящи стъпки, за да защитим нашите международни интереси. Ще наложим санкции на американски компании, които изиграха важна роля в този процес“, каза той. „Доставката на американско оръжие за Тайван сериозно подкопава принципа на един Китай, нарушава суверенитета на КНР и интересите ни в областта на сигурността. Ние изразяваме своя силен протест в това отношение и осъждаме подобни действия“, добави дипломатът.

„Китай настоятелно призовава САЩ да следват еднокитайската политика и разпоредбите на трите съвместни китайско-американски комюникета, да спрат доставките на оръжие за Тайван и да прекъснат военните контакти с него. Ще продължим да предприемаме необходимите мерки за защита на националния суверенитет и интересите ни в областта на сигурността“, заяви служителят на външното министерство КНР.

На 22 октомври Държавният департамент на САЩ одобри възможни доставки на оръжие за Китайски Тайван в размер на около 1,8 млрд. долара.

Тайван е управляван от собствената си администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), бягат на острова, след като са победени в китайската гражданска война. Оттогава Тайван запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, съществували на континента, преди комунистите да дойдат на власт. Пекин счита Тайван за една от провинциите на КНР.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"