fbpx

България: Лидерството на председателя Си Дзинпин е особено важно в момента

Разчитаме на подкрепата на китайското правителство и на лидерството на председателя Си Дзинпин за набелязване и прилагане на по-нататъшни конкретни мерки за разширяване и улесняване на достъпа до китайския пазар. Това е заявил вицепремиерът Марияна Николова по време на онлайн заседанието на срещата на върха „17+1“.

Нямо информация защо страната ни не е представлявана от премиера Борисов, както бе на предишната среща на върха в този формат.

Николова е предложила да продължат активните и целенасочени усилия на двете страни за преодоляване на дългогодишния отрицателен търговски баланс, който за българската страна е реален проблем.

Второто предложение е китайската страна да съдейства за разширяване на обхвата на изнасяните стоки чрез опростяване и ускоряване на процедурите за внос в Китай, по-специално на храни и селскостопански стоки. От голямо значение би била гъвкава и съобразена с условията на противоепидемичните мерки рамка на координация между компетентните ведомства, е коментирала Николова.

Българският вицепремиер е призовал всички участници в Инициативата „17+1” да се възползват още по-активно от намиращите се в България и Китай „17+1“ Демонстрационни зони за сътрудничество в областта на селското стопанство, Логистични хъбове и Павилиони за електронна търговия със селскостопански и други продукти. „Апелирам към китайската страна да подпомогне разширяването на тези платформи“, категорична е министър Николова.

Вицепремиерът коментира, че България отдава особено значение на задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китай като фактор на мира, просперитета, и устойчивото развитие, на мултилатерализма и на основания на върховенството на закона международен ред.

По думите й лидердството на председателят Си Дзинпин е особено важно в момент, когато пред всички нас стоят сериозни предизвикателства.

Марияна Николова е изтъкнала още, че са необходими по-нататъшни усилия за насърчаване на контактите и прекия обмен между бизнеса, в т.ч. между малките и средни предприятия. По думите й българското правителство и бизнес биха приветствали всяко сериозно намерение от страна на китайска компания да инвестира у нас по правилата на ЕС с прилагане на различни форми на сътрудничество.

Николова е коментирала, че след преодоляването на сегашните ограничения от пандемията ще са необходими конкретни стъпки за засилване на туристопотока от Китай, в т.ч. разглеждането на възможностите за установяване на преки самолетни връзки. Традиционно важни за нас си остават сферите на културата, образованието, науката, в които разчитаме на подкрепата на китайската страна, е заявил още вицепремиерът.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"